Cat conteaza locatia pentru sedinta foto ?

Printre preocuparile pentru ziua nuntii (dar si pentru sedintele foto inainte si dupa nunta) se afla si preocuparea pentru alegerea locatiei in care se va desfasura sedinta foto.

De multe ori exista dezbateri lungi pe aceasta tema, mirii nefiind hotarati daca aceasta sa fie o locatie de interior sau una de exterior, daca sa fie un obiectiv “cu stil” gen interiorul unui teatru vechi sau poate un exterior precum parcul unui muzeu. Uneori, aceasta alegere este lasata pe ultima suta de metri si isi pierde din relevanta.

Apoi, sedinta foto de logodna sau cea “trash/love the dress” sa fie in acelasi oras, sau poate sa mergem la munte pentru asta? Sau la Brasov, sau in centrul vechi in Bucuresti,  sau poate in pasajul scarilor din Sibiu … ?

Cat de mult conteaza pana la urma locatia pe care o alegem ?
Ca fotograf, raspunsul meu este simplu: atat de mult cat mirii aleg sa creada ca aceasta conteaza. :-)

Pentru ca in realitate, locul unde se desfasoara sedinta foto nu are aproape nici o relevanta pentru calitatea rezultatelor acesteia. Un fotograf bun va face aceeasi fotografie si intr-o locatie exotica, dar la fel de bine va face (aceeasi) fotografie pe strada, in cartierul vostru. Pentru simplul fapt ca subiectul fotografiei sunteti voi, nu decorul, iar viata insasi, indiferent de locul ei de desfasurare, ar trebui sa fie o “scena” indeajuns de frumoasa pentru redarea oricarei povesti de iubire. Fotograful profesionist are, sau ar trebui sa aiba abilitatea de a crea imagini care sa descrie optim, inedit si frumos relatia dintre voi, indiferent de loc.  Locatia poate uneori fi, bineinteles, o sursa de inspiratie si pentru fotograf, dar nu intr-atat de mult incat sa influenteze calitatea fotografiei. Viziunea asupra fotografiei si chiar modul de implementare nu au cum  (sau nu ar trebui) sa depinda de un loc anume in ceea ce il priveste pe fotograf.

Fotografia de nunta nu este (neaparat) despre locatii si fundaluri grandioase sau inedite ci despre conexiunea dintre cei doi miri. Alegeti sau propuneti-va mai intai sa fiti cat mai relaxati, cat mai bucurosi, cat mai expresivi si iubitori, cat mai “adevarati” in felul in care interactionati la o sedinta foto si abia apoi ganditi-va la o locatie.

Bun, in acest caz inseamna ca trebuie sa renuntati la cautarea unei locatii ? Nu asta este ideea. Scopul articolului nu este de a convinge ca nu are sens sa va ganditi la o locatie (dimpotriva, poate fi o idee buna sa va ganditi din timp), ci de a constientiza ca poate exista lucruri mai importante decat aceasta, si totodata, ca fotografie se poate face oriunde.

Absolut oriunde. Pe o insula greceasca, dar si la coltul strazii pe care locuiti; intr-un cartier plin de istorie si arta dintr-un oras european, dar si pe un drum oarecare de la tara. Cu rezultate aproape identice, cel putin in ce priveste descrierea legaturii dintre voi. “Responsabilitatea” voastra  este sa fiti disponibili si sa va exprimati prin gesturi, restul este responsabilitatea fotografului. Povestea iubirii voastre nu se desfasoara “in anumite locatii” ci permanent si peste tot. Prin urmare, aceasta ar trebui sa poata fi descrisa in aceleasi conditii, prin fotografie. Bazati-va in primul rand pe un fotograf care sa poata implementa aceasta viziune (cat se poate de realista si de practica dealtfel), si apoi pe o locatie sau alta, pentru a obtine imagini de calitate la nunta voastra (sau la alte sedinte foto).

Daca va face sa va simtiti impliniti si mai “in siguranta”, alegeti o locatie pe care o considerati speciala. Aceasta alegere poate, bineinteles, contribui intr-o masura sau alta la caracterul inedit al rezultatelor sedintei foto. Dar faceti aceasta alegere nu neaparat pe criteriul unui loc “frumos”, “stilat” sau spectaculos, ci mai degraba punandu-va intrebari de genul: cat de mult ma identific cu acel loc sau ce relevanta are el pentru mine ? cat de relaxat(a) voi fi? cat de mult poate contribui locul la starea mea de autentic si la interactiunea calda si fireasca cu partenerul / partenera ? Asumati-va alegerea facuta si incercati sa va bucurati de ea cat mai mult.

Mai exact, daca iubiti marea si acolo va simtiti cei mai relaxati, mergeti la mare. Daca va place istoria si cetatile vechi si aceasta are relevanta in relatia voastra, mergeti sa faceti fotografie pe strazile din Sighisoara. Daca va simtiti cei mai autentici si va manifestati cel mai usor in intimitate, atunci faceti o sedinta foto plina de tandrete acasa, in pat. Sau la bucatarie, la o cafea. Sau oriunde altundeva, in orice loc ce s-ar putea ca pentru altii sa para banal sau nepotrivit, dar care voua va trezeste sentimentul de “acasa”.  Alegeti locatia dupa criteriul naturaletei si autenticului si rugati-l pe fotograf sa va urmeze dorinta.

Cereti fotografului sa faceti sedinta foto acolo unde va simtiti voi in largul vostru si evitati locurile consacrate, stereotipiile si sabloanele. Pentru un fotograf bun, acest lucru nu numai ca nu va fi o problema, ci dimpotriva, va fi un motiv de bucurie. Iar starea voastra de autentic data de alegerea facuta se va reflecta garantat in imaginile finale, indiferent daca acestea vor fi realizate pe covorul din sufragerie sau, pe strazile Romei. :-)

 
© Lila Weddings
 

Comments are closed.

Drepturi de autor - lilaweddings.com 2018