Cum alegem fotograful de nunta ?

Fotografia este unul dintre lucrurile de valoare care raman dupa o nunta. Valoarea acesteia consta nu doar in calitatea documentara ci si in unicitatea ei, prin redarea unui eveniment unic in viata mirilor si unic ca atare. Alegerea unui fotograf de nunta ar trebui probabil sa aiba in vedere in primul rand acest lucru – redarera reusita a unicitatii evenimentului – si apoi alte considerente de ordin tehnic, financiar si nu numai.

Valoarea fotografiei de nunta nu tine de anumite caracteristici tehnice ale echipamentului foto folosit sau de o cantitate de imagini, ci aceasta poate sa lase in urma aceste detalii, pentru o redare autentica, inedita si spectaculoasa a unei zile cu semnificatie deosebita in special pentru miri. Valoarea fotografiei de nunta poate depasi chiar granitele redarii estetice si poate participa, in timp, prin semnificatia ei speciala, la o mai buna cimentare a relatiei celor doi parteneri.

Dar aceasta este o viziune idealizata. Ea poate prinde forma, dar acest lucru depinde in cea mai mare masura de fotograf. Pana acolo, este bine sa se ia in considerare detalii mai apropiate de realitatea imediata precum stilul fotografului, aparatura, experienta, investitia si nu numai.

Pentru inceput, unul dintre cele mai importante detalii este stilul fotografului. Indiferent de curentul in care acesta se incadreaza , poate cel mai important este sa simtiti ca acesta vi se potriveste. Sa fiti siguri ca vizionand portofoliul fotografului in cauza va doriti sa aveti imagini asemanatoare cu cele pe care le vedeti si sa considerati ca ipostazele pe care le descoperiti vi se potrivesc. Pentru a va face o idee despre diferite stiluri de fotografie este probabil recomandabil sa studiati in prealabil pe internet cateva directoare de fotografie de nunta. A agreea stilul este unul dintre cele mai importante aspecte in alegerea fotografului de nunta, de acesta putand depinde increderea si relaxarea din timpul evenimentului, dar si satisfactia finala.

Conteaza aparatura? Sigur ca da, aceasta conteaza. Este important ca fotograful sa aiba un aparat foto cu care sa poata reda optim diversele scene si situatii pe care le intalneste de-a lungul unui eveniment. Este de asemenea important (poate si mai important) sa existe mai multe obiective interschimbabile care sa permita abordari diverse. Este la fel de important sa existe lumini, aparatura de backup – fara de care nu se poate face fotografie de eveniment – si nu numai. Totusi, importanta sau relevanta tehnicii foto este una relativa. Un fotograf bun va face aproape acelasi imagini cu un aparat foto profesional ca si  cu un telefon cu o camera mai performanta. Puneti intrebari legate de aparatura dar fiti constienti ca produsul final depinde mult mai mult de viziunea fotografului decat de numarul de megapixeli.

Conteaza experienta? Absolut. Ideal ar fi ca fotograful in cauza sa aiba niste ani de lucru in domeniul evenimentelor si pe cat posibil sa aiba experienta si in alte domenii ale fotografiei. Dincolo de cunoasterea “mersului lucrurilor”, experienta ar trebui sa aduca in timp – si asta e cel mai important – o abordare mai autentica, o mai buna intuitie fotografica, o “punere in scena” optima instantanee dar inspirata si potrivita cu situatia, abilitati pe care doar experienta, educatia si practica ti-o pot oferi. Vorbiti cu fotograful (fotografii) inainte de a face alegerea, despre experienta ca numar de ani, dar si despre evolutie si perspectiva asupra fotografiei.

E important ca imaginile sa fie editate ? Este foarte important. Exista mari fotografi care considera ca, in era fotografiei digitale, o imagine devine “profesionala” abia dupa editare. Un fotograf bun va incerca sa obtina direct in camera o imagine foarte aproape de ideea originala ce se vrea redata. Totusi, de cele mai multe ori, este nevoie de ajustari pentru a pune mai bine in evidenta mesajul ce urmeaza sa fie transmis, iar pentru o parte dintre imagini este nevoie de editari avansate. Este important sa intrebati fotograful despre editare, gradul de prelucrare, editare individuala sau in grup. Ideal ar fi ca fiecarei imagini sa ii fie acordata o atentie aparte. Editarea are legatura si ea cu numarul de imagini predate. Daca acest numar este “nelimitat” sau tinde catre 2000 de bucati de exemplu, sunt sanse ca editarii sa nu ii fie acordata atentia necesara, sau aceasta sa nu existe. Editarea atenta necesita timp, numarul de imagini finale limitat (dar suficient) cat si timpul de predare fiind in conexiune cu aceasta.

Investitia. Suma de bani pe care o platiti unui fotograf este bineinteles un subiect important, dar aceasta ar trebui probabil sa fie pe locul doi sau trei ca factor de decizie. Un fotograf profesionist este cel care face din fotografie o profesie – mai exact isi castiga existenta astfel. Investitiile in acest caz sunt foarte mari. Este firesc sa existe un pret mediu decent in cazul investitiilor serioase. Totusi, pretul platit nu ar trebui sa se raporteze neaparat la investitia fotografului ci mai degraba la viziunea acestuia. Clientul nu plateste neaparat pentru a acoperi cheltuielile fotografului – se presupune ca acesta si le asuma – ci mai degraba pentru a beneficia de viziunea acestuia. Asigurati-va , asa cum am spus si mai sus, ca stilul fotografului vi se potriveste si va doriti astfel de imagini. Uitati-va cu atentie peste portofoliu, peste materiale suplimentare si abia apoi raportati-va la pret. Fotografia este unul dintre putinele lucruri de valoare cu care ramaneti. Prin urmare, pretul acesteia nu ar trebui sa fie nici pe departe primul criteriu dupa care sa faceti alegerea. Va recomand sa acordati atentie fotografiei in primul rand si sa cunoasteti fotograful in al doilea rand. Dupa aceea, orientati-va si dupa costuri.

Existenta unui contract detaliat ar trebui sa fie un lucru implicit. Aproape ca nu se poate lucra altfel. Acesta ar trebui sa cuprinda toate detaliile stabilite impreuna, sa fie incheiat de catre o persoana juridica si sa asigure, dincolo de toate, o colaborare optima si lipsita de griji tocmai prin claritatea acestuia.

Este important sa tineti cont si sa puneti in discutie toate aspectele enumerate mai sus, dar eventual si altele. Totusi, pana la urma, cred ca este bine sa reluam ideea de la inceput: alegerea fotografului de nunta ar trebui sa se faca in primul rand (asa cum e firesc si logic) prin prisma viziunii fotografice si a potrivirii acesteia cu viziunea voastra. Este foarte important ca vizionand portofoliul si alte materiale suplimentare sa ajungi sa fii convins/a ca vrei sa arati in acel fel si sa simti ca este stilul potrivit pentru tine. Prin comparatie cu importanta acestui lucru, celelalte criterii de alegere al unui fotograf ar trebui sa fie detalii. Detalii importante, dar detalii.

Amintirile tale depind de viziunea fotografului si de capacitatea lui de a realiza imagini inspirate in ritmul unui eveniment. Un fotograf bun trebuie sa fie capabil sa surprinda trairi, sa anticipeze momente si sa redea cat mai autentic emotii in instantaneele sale sau chiar si in imaginile usor regizate. Un bun fotograf nu va face doar o fotografie documentara ci va reda momente, dispozitii si atitudini pe care doar un ochi si o minte antrenata le poate vedea. Nu exista un “inlocuitor” pentru viziunea fotografului. Aceasta nu poate fi compensata nici prin tehnica folosita, nici prin politica de preturi, nici prin numarul de fotografii predate. Fotograful ales de tine trebuie sa poata reda intr-un mod autentic, inedit si proaspat orice eveniment, iar judecata de valoare iti apartine doar tie in calitate de client, dupa propriile valori si viziuni. Este important ca tu si nu altii sa consideri ca este potrivit pentru evenimentul tau si sa fii sigur/a ca ai ales bine. Abia apoi te poti raporta la alte criterii amintite mai sus.

Alegand astfel, iti asumi relaxat alegerea facuta si pui bazele unei colaborari optime bazate pe responsabilitate, incredere si detasare. Increderea este unul dintre ingredientele cele mai importante in relatia fotograf – miri, iar aceasta ar trebui sa vina din cunoasterea lucrarilor fotografului in cauza si din cunoasterea lui ca persoana.
“Declaratia” unui fotograf de incredere ar trebui sa fie una simpla si clara: scopul lui ar trebui sa fie in fapt un scop comun cu al vostru: maximum de calitate care se poate obtine in cursul evenimentului in cauza.

In momentul in care se ajunge prin cunoastere la o astfel de directie comuna de mers, trasata foarte clar si deschis si asumata de ambele parti prin existenta unui contract, lucrurile ar trebui sa se desfasoare firesc si frumos. :-)

 

© Lila Weddings

 

Comments are closed.

Drepturi de autor - lilaweddings.com 2018